Wikia


Bieslook-1

bieslook

Bieslook, (Allium schoenoprasum) ook wel pijpgras of uiengras genoemd, is een kruid die ook in Nederland in het wild veel voorkomt. Het plantje lijkt op gras, maar de sprieten zijn hol en ruiken enigzins naar ui, waar het familie van is. Het gebruik van bieslook is al heel lang bekend, zowel de Grieken als de Romeinen kweekten het al in hun kruidentuintjes of hielden het in potten op hun veranda.

Bieslook wordt rouw gebruikt in allerlei sauzen, salades, dressings, kruidenazijnen, kruidenboters, op omeletten en ook gewoon op brood, vaak op kaas, en wordt ook als garnering gebruikt. Het kan gedroogd worden (ook gedroogd in de handel verkrijgbaar), maar dan verliest het zijn smaak en geur.

Recepten:Edit

BieslookboterEdit

Een kruidenboter uit de Franse keuken: beurre ciboulette, wordt gesmeerd op (warm) stokbrood als tussengerecht of bij gegrild vlees of vis.

  • Ingrediënten: 100 gram roomboter, 1 eetlepel fijngesneden bieslook.
  • De bieslook gelijkmatig door de boter roeren.
  • Variatietip: 1 of 2 uitgeperste teentjes knoflook mee roeren.
Serveren als tussengerecht:Edit
  • mandje met verwarmd, in plakken gesneden stokbrood.
  • schaaltje met bieslookboter (met smeermesje).
  • schaaltje olijven.

Omelet met basilicumEdit

In de kruidentuin.Edit

In andere talenEdit

Duits schittlauch
Engels chives
Frans ciboulette
Italiaans erbo cipollino
Portugees cebolinha
Spaans cebollino

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki